Bränn dina powerpointbilder

John Medina, molekylärbiolog och författare till boken Brain rules, säger att vetenskapen kan hjälpa oss att hålla bättre möten. Hans första regel är: Bränn dina powerpointbilder.

Powerpoint suger

John Medina tycker att powerpointbilder suger. Han säger så här: Även om det verkar som om powerpointbilder är bra för att de är visuella, blir resultatet av att använda dem förödande, eftersom folk lägger hela sitt manus på bilderna och läser högt från dem. Hjärnan ser text som det minst intressanta sättet att ta till sig information. Vi ser bokstäver som små bilder och hjärnan måste bearbeta var och en av dem. Hjärnan tröttnar snabbt, särskilt om du har 40 ord per bild, vilket är genomsnittet. Hans råd är alltså att du ska bränna dina powerpointbilder. Skrota allt du har nu och börja sen om från början!

Hur gör man då?

Men hur ska man göra en bättre presentation då? Så här säger John Medina: Berätta kort om några relevanta case. Det skapar känslomässiga kopplingar. Och om det går, bygg upp presentationen som en berättelse om en händelse istället för att rabbla fakta. Och lägg in känslor. Jämför hur du känner när du läser de här två meningarna:

Kungen dog och sen dog drottningen.
Kungen dog och sen dog drottningen av sorg.

Med hjälp av de två sista orden blev denna korta mening plötsligt en del av en berättelse, eller hur? Och då bryr sig hjärnan om den.

Vill du lära dig mer?

Vill du lära dig mer om hur man gör bra presentationer och bra presentationsbilder är du förstås välkommen att höra av dig till mig. Klicka här för att mejla mig.

Mejla mig

Mejla mig så ska jag svara dig så fort jag kan. Tills vi hörs, kom ihåg: Ge dig hän i livet. Våga ifrågasätta. Och ha kul.

prenumerera på nyhetsbrev

Med ojämna mellanrum skickar jag ut nyhetsbrev som ifrågasätter vanliga arbetsmetoder och traditionella sätt att presentera och sälja. Jag skickar också ut inbjudningar till mina inspirationsföreläsningar och workshops. Välkommen som prenumerant!

Rapsodi